fbpx

לכל אחד ואחת מאיתנו יש כבר את הדרכים שלנו לציין את החגים. אבל האם באמת הקדשנו רגע להבין איך כל הטקסים, הסיפורים והמנהגים מתחברים למעגל השנה והחיים הפרטי שלנו? "וצמחת בחגיך" הוא מיזם המבקש לייצר חוויה ושפה שיאפשרו לאנשים לצמוח תוך שימוש במשאב החגים. מה בעצם זה אומר? מורן פלד, מייסד הפרויקט, מספר לנו על תהליך העבודה:

למה הכוונה – התפתחות אישית בהשראת חגי ישראל?

החגים שלנו מורכבים מרבדים שונים: רוחני, היסטורי, הלכתי, משפחתי וטקסי. אדם יהודי, בין אם הוא דתי או חילוני, חווה בפועל מעט מכל רובד. 'וצמחת בחגיך' מניח תחת זכוכית מגדלת את הרובד של ההתפתחות האישית. הפוטנציאל של החגים כמורים רוחניים, דרכו אפשר ליצור שפה שלמה של מימוש עצמי וצמיחה. במיזם אנחנו מאתרים את התכנים שמשיקים בין עולם ההתפתחות האישית היום לבין עולם החגים. מתוכם, אנחנו מבודדים רעיון אחד והופכים אותו לעיקר: סדנה, שיעור ועוד. עם הזמן – כל השנה הופכת להיות מצמיחה יותר. התוכנית המלאה כוללת עשרה מפגשים סדנאיים לקראת החגים וכן מסע בן יומיים. כל סדנה מהווה חוויה מתומצתת של המהות המצמיחה של אותו החג. נוסף על כך, המיזם מפעיל ערוץ יוטיוב, שיעורים מקוונים ופינת רדיו בנושא התפתחות אישית סביב מעגל השנה. אותו התהליך נעשה גם אל מול פרשת השבוע.

תוכל לתת דוגמה למפגש – מה קורה בו, מהם התכנים?

למשל יום הכיפורים. במחקר האנתרופולוגי (ויקטור טרנר) נהוג לתפוס טקסי מעבר כמורכבים משלושה חלקים: יציאה (מהעולם הרגיל), סף (חוויה לימינלית/קיצונית/פתוחה), וחזרה לעולם הרגיל. והנה כאשר אנחנו בוחנים את יום הכיפורים אנחנו מגלים שהוא בנוי בצורה דומה: תפילת כל נדרי חוצצת בין העולם הרגיל לבין שלב החניכה (החוויה הלימינלית); שלב החניכה מתאפיין בחוויה של 'כחומר ביד היוצר' – עיצוב מחדש של האני; ובתפילת נעילה יש חזרה לעולם הרגיל. בסדנה, אנחנו עוברים את כל השלבים תוך שירה של פיוטים השייכים לכל שלב; כותבים ומשתפים מה אנחנו מעוניינים להשאיר מאחור; יוצרים את עצמנו החדש דרך יצירה במסכות, ולבסוף כותבים לעצמנו מכתב לקראת השנה החדשה.

מיהם הא.נשים המשתתפים בסדנאות?

הקהל המובהק של הסדנאות הוא מבוגר עם רקע וסימני שאלה לגבי ההתפתחות האישית שלו. לא מדובר בקהל של פנסיונרים אלא באנשים ונשים שעדיין מחפשים את עצמם, אבל שנמצאים תוך כדי התהליך, לא בתחילתו. קהל מובהק נוסף הם אנשים – דתיים וחילוניים שחיים בקהילות מעורבות ומחפשים תכנים שנמצאים 'על התפר'. 'וצמחת בחגיך' מציע יהדות רוחנית שלא כופה עליך להיות דתי, ומאפשרת לצמוח מבלי להתחייב לאמונה או לפרקטיקה דתית כלשהי.

איך התפתח אצלך הרעיון למיזם?

'וצמחת בחגיך' הוא תוצר של עשרות שנות התבשלות פנימית שלי סביב קטבים של מזרח (בודהיזם) ומערב (יהדות). המשיכה לבודהיזם ויהדות יצרו אצלי צורך בשילוב הרמוני שהוא טבעי, זורם ומשמעותי. אחרי הצבא יצאתי למסע של מדיטציה בודהיסטית בהודו. ואז טאי צ'י בארץ, חוג לבלט מודרני באוניברסיטה, אמנויות לחימה, סדנה קבוצתית בגשטאלט, קואצ'ינג אינטנסיבי, שנים של תרגול מדיטציית זן בקבוצה בירושלים, קורס העמקה במיינדפולנס, רטריטים, קימה בחמש בבוקר ותרגול יומיומי – הכל בחיפוש אחר ייעוד ומקצוע. באתי מבית חילוני בעמק הירדן, לקחתי קורסים ביהדות במסגרת התואר באוניברסיטה העברית. ואז למדתי בבית מדרש אלול לדתיים וחילוניים ובמכון כרם להוראה יהודית הומניסטית. אלו חוויות שקירבו אותי לתחושת תפר – 'לא דתי לא חילוני'. לצד זאת, העבודה שלי כאיש חינוך והשאיפה להצמיח כמה שיותר אנשים בעבודתי, הביאה אותי לפרקטיקה של הסדנאות להתפתחות אישית. המיזם היה קיים במשך השנים בפורמטים שונים, ובעשר השנים האחרונות בחרתי להתמקד בחגים, מתוך כוונה שדרך הצמצום תבוא ההתרחבות. מה שמנחה אותי הוא למידה וסקרנות, לצד ניסיון לדייק ולזקק מהם אמירה משמעותית ומצמיחה.

כיום, המיזם למעשה כבר פועל, ואני עובד על הניראות והביטוי שלו בשטח. בפתח יש תקופה של שיווק, הנחיית סדנאות, הרצאות, המשך של הספר שאני כותב המלווה את המיזם, אולי אפילו קורס מקוון. 'וצמחת בחגיך' הוא תפיסת חיים, פילוסופיה, הגות ופרקטיקה, ואני מאמין שייקח לו כמה שנים כדי להיות במקום מכובד ונכון עבורו.

מיזם 'וצמחת בחגיך' הוא אחד ממיזמי המחזור הראשון של "המנבטה" – חממת היוזמות לחדשנות יהודית-ישראלית. המנבטה היא תוכנית למידה מעשית, המסייעת לקבוצה נבחרת של יזמים ויזמיות לקדם רעיונות, חלומות ופתרונות, ולהביאם מרעיון למעשה. מטרתה היא מתן מענה לאתגרים החדשים של ירושלים, באמצעות טיפוח הדור הבא של תחום ההתחדשות היהודית.

מעניין? צרו קשר עם מורן להשתתפות במיזם: מייל mpildus@gmail.com | טלפון 0523-969587 | עמוד פייסבוק: מורן פלד – וצמחת בחגיך