הכירו את מיכל מושקט ברקן – חברת ועדת ביקורת ברשות הרבים
מיכל היא דמות מובילה בעלת תפקיד מרכזי בקידום פלורליזם וחינוך לזהות יהודית בישראל.
זיכרונותיה היהודיים הראשונים כוללים הצגה שכולכם מכירים. דרכה המקצועית מתחילה במפגש עם פמיניזם דתי וממשיכה למגוון תוכניות חינוך ויוזמות חשובות ומשפיעות אשר מדגימות את שילוב
הערכים של דמוקרטיה ויהדות באופן שיצמיח את החברה הירושלמית, הישראלית והעולמית.
מיכל הפכה השבוע גם לסבתא! מזל טוב מיכל
🌺 ספרי לי על זיכרון יהודי ראשון שלך
חנה'לה ושמלת השבת. הלכתי להצגה עם סבא וסבתא, זאת הצגה מאוד יהודית, הכנות לשבת ושמלה לבנה שהתלכלכה בגלל עזרה לאיש זקן והירח שבסוף מוחה את הדמעות והחזרה הביתה לשבת המלכה.
עוד זיכרון יהודי שלי הוא שמחת תורה. כילדה אני גדלתי בלי אבא ובשמחת תורה היינו נוסעים לקיבוץ, קיבוץ סעד, והייתי רוקדת. מישהו מהחברים של אמא שלי היה מרכיב אותי על הכתפיים בשביל לרקוד, כי אצל הבנות לא רקדו עם ספר התורה. אז אני זוכרת את זה כחוויה גם מאוד שמחה, אבל גם לא כל כך, מאוד מנכיחה את העניין הזה שצריך אבא בשביל לרקוד עם ספר התורה.
🌺 ספרי על ציוני דרך מרכזיים בדרכך המקצועית
הייתי מורה בתיכון פלך. אני חושבת שזה ציון דרך חשוב בגלל ששם פגשתי פעם ראשונה לעומק פמיניזם דתי. אני אדם דתי, אני אורתודוקסית, והחיבור הזה בין פמיניזם לאורח חיים אורתודוקסי יצר אצלי תואם בין העולמות.
ציון דרך מקצועי נוסף היה כשהוזמנתי להקים את מחלקת החינוך בהיברו יוניון קולג׳. זו היתה הזמנה לקחת אחריות כדי להשפיע על החברה הישראלית בתחום של זהות יהודית.
אחת התרומות של העולם הליברלי וספציפית של הרפורמים בישראל היא הנושא של פלורליזם. ובעיניי פלורליזם הוא ערך מאוד חיוני לחברה שלנו, כיוון שאנחנו חיים את היהדות שלנו בכל כך הרבה דרכים. חשוב לתת לזה שפה חינוכית, ולכן זה ציון דרך מאוד משמעותי בשבילי. יחד עם הרב מיכאל מרמור, והרב נעמה קלמן שהיו דיקנים של הקולג' הבנו שיש צימאון למנהיגות חינוכית שמתרגמת את הערך הזה לחיי המעשה. ההבנה הזו הובילה אותי ליזום ולהקים את תכנית רקמה, שהיא תכנית לתואר שני בחינוך יהודי פלורליסטי יחד עם האוניברסיטה העברית, ובהמשך גם להקים את תכנית חדר מורים לזכר שירה בנקי, שזו תכנית שמפגישה מורות ומורים יהודים וערבים בירושלים מתוך תפיסה שמאמינה בסולידריות חברתית גם בחברה מרובת תרבויות. אני חושבת שכל זה נושא פרי בזכות שיתופי פעולה עירוניים וארציים ובעיקר בזכות ענת אינפלד גודמן והצוות המדהים שיש לנו בקולג‘.
ציון דרך נוסף היה כשהוזמנתי להקים את המקצוע שנקרא תרבות יהודית ישראלית במשרד החינוך. האתגר המחשבתי של טיפוח זהות יהודית בחברה הישראלית המגוונת שלנו התחזק בשנתיים האחרונות ובשנה הקרובה ייפתחו בקולג' המעבדות למורות ולמורים "מורה.כיתה.מדינה" שיהוו קהילות לומדות לטיפוח חינוך למדינה יהודית ודמוקרטית.
ציון דרך אחרון, אני יכולה לספר שעכשיו אני חלק מיוזמה של הנשיא הרצוג שנקראת "קול העם". מדובר ביוזמה להקים מועצה יהודית עולמית שתעסוק באתגרים הגדולים של העם היהודי, ואני משמשת יועצת התוכן של היוזמה הזאת. אני מרגישה הרבה אחריות.
ההקמה של רשות הרבים על ידי ענבר, שהיא בעצם בוגרת של תכנית רקמה ושל תכנית הרבנות בקולג', היא גם ציון דרך מאוד חשוב אצלי. לא רק בקריירה האישית, גם ברמה הארצית. ליוויתי את ענבר והייתי שותפה דרך הוועד המנהל במשך עשר שנים להובלת רשות הרבים. החיבור של כלל הגופים שמקדמים פלורליזם וסובלנות בתוך החינוך לזהות יהודית היא בעיניי מהדברים היותר נחוצים בישראל היום.
🌺 רשות הרבים בשבילי היא…
גם בית עבור רוח פלורליסטית ישראלית יהודית, גם השראה שאפשר לעשות קואליציה וחיבור בין גופים שונים שמקדמים סובלנות, גם אם הם שונים ביניהם. וגם מכפיל כוח להשמיע את הקול החשוב הזה בישראל.
🌺 מה בעינייך הנקודה הכי חשובה שדורשת תיקון כרגע בירושלים?
אני חושבת שירושלים היא בית ליוזמות מדהימות בתחום הזהות היהודית ואנחנו מקבלים רוח גבית נהדרת מהעירייה ומראש העיר. אם אנחנו רוצים לשמור על הרוח הזאת ולתת לה הרבה יותר מקום, חשוב שאנשים צעירים לא יעזבו את ירושלים לאחר שהם משלימים את הלימודים הסטודנטיאליים וילכו למקום אחר לעשות בו את היצירתיות שלהם. לכן חשוב לטפח את הקהילות הפלורליסטיות ואת בתי הספר הפלורליסטיים. החינוך הירושלמי הוא חינוך ברמה מאוד גבוהה בהקשר הארצי, צריך לחזק את הרוח הזאת ולתת לה מקום. זה זה הדבר הכי חשוב כרגע בירושלים. ירושלים צריכה להיות מוקד של היהודים בעולם וככזו היא חייבת להיות מכילה ופלורליסטית.
🌺 מה נותן לך השראה בירושלים?
אני חושבת שרשות הרבים היא דוגמה להשראה מדהימה, כיוון שהיא מרכזת בתוכה אנשים שמצליחים לייצר מרחבים מאוד מאוד מזמינים, מאוד יהודיים ויחד עם זה מאוד פתוחים וסובלניים. זה קול שצריך להישמע במדינה שלנו לאור המתח שנוצר בין מדינה יהודית לדמוקרטית, אמירה שדמוקרטיה לא סותרת יהדות, שדמוקרטיה ליברלית הולכת בהלימה עם היהדות והאנשים של רשות הרבים פשוט חיים את הדבר הזה ומדגימים אותו יום יום. יש בירושלים קול צלול והוא צריך להישמע בכל הארץ.
צילום: אדם שרז